”Maksullista siirtolaisuutta” tehostetaan Kanadan etujen mukaiseksi

Kanada muuttaa maahanmuuttoaan yhä enemmän työperäiseksi ja samalla varmistaa, että sijoittamalla maahan muuttavat aiempaa todennäköisemmin hyödyttävät Kanadaa. Maa tarjosi vuosikausia siirtolaismahdollisuutta tietyt varakkuusrajat täyttäville, jotka samalla lupautuivat antamaan 800 000 dollarin korottoman lainan valtiolle. Ohjelma ruuhkautui ja suljettiin tilapäisesti 2012. Vuoden 2014 budjetissa on julkaistu uusi ohjelma, joka painottaa investointeja korottoman lainan sijasta.

Työperäistä maahanmuuttoa on vuosien mittaan ohjattu enemmän työmarkkinoiden tarpeita vastaavaksi. Kanadan aiempi siirtolaiskäytäntö (peräisin 1960-luvulta) antoi oikeuden muuttaa maahan ilman varmaa työpaikkaa, kunhan hakija saavutti moniin perusteisiin liittyneen pistemäärän. Kanadan suosio kohteena kuitenkin johti ohjelman ruuhkautumiseen ja käsittelyajat venyivät vuosiin. Viitisen vuotta sitten pysyvän maahan jäämisen tarjoava ohjelma rajattiinkin aloille, joilla on työvoiman kysyntää.

Kanadan nyt 2014 julkistettu uusi sijoittajaohjelma muistuttaa enemmän mm USA:n tarjoamaa rikkaiden maahanmuuttomahdollisuutta, johon kuitenkin liittyy yrittäjäriski. Kanadan aiempi ohjelma oli tulokkaalle varsin riskitön. Monet myös lähtivät käytännössä maasta saatuaan viiden vuoden lainan takaisin – ja kansalaisuuden, jota voi tarpeen vaatiessa käyttää.

Kanadan toimet ovensa pitämiseksi vain raollaan rikkaillekin – eikä täysin ammollaan – oli päivän uutinen Kiinassa ja Hong Kongissa. Sijoittajaohjelman ruuhkautuminen johtui pääasiassa vauraiden mannerkiinalaisten innostuksesta muuttaa Kanadaan. Paikallinen siirtolaisneuvontayritys totesi Kanadan tehneen ”oikean ratkaisun”, joka on maan edun mukaista. – Ohjelma ei tuottanut Kanadalle pitemmän päälle. Toinen hongkongilainen välittäjä totesi firmansa jo pari vuotta sitten luopuneen Kanadan tarjoamisesta ja heidän asiakkaansa suuntaavat nyt Eurooppaan, USA:han ja Australiaan.

Pelkällä työluvalla Kanadaan menevät eivät ole ”maahanmuuttajia”, vaan ”tilapäisiä asukkaita”. Work permit ei johda toistuessaankaan pysyvään asumisoikeuteen, vaan työlupalaisen on anottava siirtolaisasemaa erikseen. Sitä varten on kuitenkin luotu Canada Experience -ohjelma, joka on avoinna ainakin pari vuotta maassa työskenneille sekä maassa opískelleille. Kanadan uusi asenne maahantulossa oli etusivun tavaraa aasialaisissa sanomalehdissa helmikuussa 2014. Oheisessa kuvassa hongkongilaisen Standardin etusivu

Kuva0003

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s