Liberaalit arvot voittivat Ontarion vaaleissa kesäkuussa 2014

Ontarion konservatiivipuolue (PC eli Progressive Conservatives) kärsi toisen peräkkäisen vaalitappion provinssin vaaleissa 12.6.14. Liberaalipuoluetta edustava pääministeri Kathleen Wynne nosti Ontarion liberaalit jälleen enemmistöasemaan. Vuoden 2011 provinssivaalien jälkeen liberaalit olivat hallinneet vähemmistöhallituksena. Pääministeri vaihtui kesken kauden Dalton McGuintyn erottua ja Kathleen Wynnen tultua tilalle. Tuloksen selvittyä konservatiivien johtaja Tim Hudak ilmoitti eroavansa.

Kathleen Wynne on avoimesti homoseksuaali ja avioliitossa Jane Rounthwaiten kanssa. Tämä ei haitannut mitenkään hänen menestymistään vaaleissa. Aiheeseen ei saa poliittista latausta, paitsi myönteisesti tilanteissa, joissa Wynnen seksuaalinen suuntautuminen nostetaan esille homofobialuonteisesti.

Puhuessaan kannattajille tuloksen selvittyä Wynne totesi, että Ontariossa ”kuka tahansa voi olla pääministeri” ja ylisti maakunnan avomielisyyttä. Konservatiivien piirissä on aiempina vuosina pidetty Wynnen seksuaalista suuntautumista esillä, mutta aiheen käyttöarvon huvettua yhä vähemmän. Konservatiivien tappion syyksi on arveltu mm kampanjaa julkista sektoria vastaan, Hudak oli kehunut vähentävänsä sata tuhatta virkamiestä.

Liberaalit saivat nyt 58 paikkaa (edellisessä parlamentin hajottamisaikana 48), konservatiivit 28 (37) ja demarit (NDP) 21 (21). Ontarion provinssiparlamentissa on 107 paikkaa. Vaaleihin mentäessä yksi paikka oli tyhjä.

Kanadan arvokentässä liberaalit ovat nyt vallassa sekä Ontariossa että Quebecissä. Tilanne hankaloittaa konservatiivijohtoisen liittovaltiohallituksen ja pääministeri Stephen Harperin asemaa.
Ontarion vaalitilanne syntyi siitä, että provinssin demarit (New Democrats) eivät hyväksyneet vähemmistöhallituksen budjettia. Wynne pyysi silloin paikalliskuvernööriä määräämään uudet vaalit.

Konservatiivijohtaja Tim Hudak oli haaveillut toistavansa 1990-luvun alun konservatiivivallan Ontariossa. Vuoden 2011 provinssivaaleissa Hudak onnistui pudottamaan liberaalit vähemmistöön, mutta koska liberaaleilla kuitenkin oli suurimman puolueen asema, he muodostivat hallituksen. 90-luvun alun jyrkän konservatiivinen pääministeri Mike Harris on ollut Hudakin henkinen esimerkki ja taustatuki.

Hudakin keskeinen vaaliteema oli sadan tuhannen virkamiehen poistamisen ohella ”miljoonien työpaikkojen” suunnitelma. Hän sanoi luovansa miljoona työpaikkaa yksityissektorille kahdeksan vuoden aikana. Konservatiivien hyökkäykset julkista sektoria vastaan saavat liberaalien kannattajat helposti liikkeelle, koska muistissa on Hudakin hallituksen toiminta julkista koululaitosta ja opettajakuntaa vastaan.
Äänestysaktiivisuus Ontariossa kääntyi nousuun ensimmäisen kerran sitten vuoden 1990. Nyt äänestämässä kävi 52 prosenttia oikeutetuista. Provinssin 9.2 miljoonasta oikeutetusta äänesti 4.8 miljoonaa. Vuonna 1990 äänestysprosentti oli 64.4.

Mainokset
This entry was posted in Uncategorized by Juhani Niinisto. Bookmark the permalink.

About Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s