Turisteille ennakkoilmoittautuminen 2016

15.3 2016  jälkeen  Kanadaan  saapuvilta   ”viisumivapaiden maiden”  passinhaltijoilta vaaditaan  ennakkoilmoittautuminen.  Kanada  seuraa  Yhdysvaltoja  menettelyssä, joka myös muistuttaa  paljon USA:n  ”ESTA” -vaatimusta.  Maksu on kuitenkin  pienempi.   Kanadan  vaatima  todiste  on nimeltään  ”eTA”,  lyhenne  sanoista  Electronic  Travel  Authorization,  ranskaksi  Autorisation de voyage électronique (AVE).

Muutokselle  kuitenkin annettiin lisäaikaa, kun ilmeisesti  tieto  hankkeesta  ei ollut levinnyt tarpeeksi.  Vielä  alkuvuodesta 2016   Kanadan maahantuloviranomaisten linja oli, että  lentoyhtiöt  eivät  saa  päästää  koneisiinsa   eTAttomia  matkustajia.  Nyttemmin  on kuitenkin   CIC:n virallisille  sivuille  lisätty  toteamus, että  rajaviranomaiset  voivat  laskea  maahan  ”syksyyn2016 saakka”  matkustajia, joilla ei ole  etukäteen hankittua  eTAa, mutta  jotka muuten täyttävät  maahantulon kriteerit

USA:n  ”ennakoivan  maahantulokontrollin”  omaksuminen   juontaa juurensa   Harperin  ajan   kärkihankkeisiin  kuuluneesta  ”Pohjois-Amerikan yhteisestä  ulkovaipasta”.   Hanke  käynnistyi  jo  Harperin  alkuvuosina,  jolloin  White Housessa  olivat vallassa  republikaanit  ja  Ottawan ja  Washingtonin suhde oli  aidosti  läheinen. Yhteisvaippa   eteni kuitenkin  varsin hitaasti   ja  tuli  matkailijatasolla  voimaan   vasta    konservatiivien jo  lähdettyä  vallasta.

eTA-hanke  ei koske  viisumilla  Kanadaan  meneviä  eikä  Kanadan mutta ei myöskään  USA:n  kansalaisia. Sitä eivät tarvitse    ”permanent  resident”  -statuksen Kanadaan  hankkineet  ulkomaalaiset.  Tämä tarkoittaa  ulkomaalaisia, joilla on pysyvä  asumisoikeus (yleensä se myönnetään  jo ennen Kanadaan saapumista), mutta ei  vielä  kansalaisuutta.   Monet  vuosikymmeniäkin  Kanadassa  asuneet  siirtolaiset, myös  suomalaiset, ovat  syystä tai toisesta jättäneet  kansalaisuuden hakematta.

Tässä  linkit   eTA:n  ja  AVE:n  sivuille.

http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp

http://www.cic.gc.ca/francais/visiter/index.asp

Mainokset
This entry was posted in Uncategorized by Juhani Niinisto. Bookmark the permalink.

About Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s