Kanada näkyvästi leikkauspolitiikan vastustajien leirissä

 

Kanadasta on tullut kurjistamis- ja leikkauspolitiikan  kansainvälinen vastustaja.

Pääministeri Justin Trudeau korosti   Washingtonin  ydinturvallisuuskokouksen  yhteydessä (maaliskuun 2016 lopulla) jakavansa  tyystin  erilaista viestiä kuin edeltäjänsä  Stephen Harper, jolla oli  tapana korostaa  virkaveljilleen varovaista budjettipolitiikkaa.

Trudeau huomautti  Japanin ja  Kanadan olevan nyt  samansuuntaisilla linjoilla  stimuloidessaan  talouksiaan  mieluummin  kuin  leikatessaan.  ”Shinzo, ystäväni”  Trudeau sanoi   aloittaessaan  lounastapaamiseen   pääministeri Shinzo Aben kanssa.  Abe  on aiemmin ilmoittanut  aikeistaan stimuloida  Japanin taloutta.  Äskettäin hän tapasi tunnettuja  leikkauspolitiikan vastustajiin kuuluvia taloustieteilijöitä.  Japani  isännöi  G7-kokousta  toukokuussa  2016 ja  Abe  sanoi  siellä  puolustavansa  hallituksen  talouslinjaa.

Trudeau puolusti   budjettivajeiden  sietämistä  myös  esiintyessään  US  Chamber of Commercen  tilaisuudessa.  Sen juontanut  talouskanava  CNBC:n  toimittaja  kauhisteli  Kanadan  budjettivajetta ja ajatusta  sietää niitä vastakin.

Vastauksessaan toimittajalle  Trudeau sanoi maailmanlaajuisesti  nyt  väiteltävän  leikkauspolitiikan ja  elvyttämisen  välillä.  Hän huomautti  Kanadalla olevan  G7-ryhmän alhaisin  velan ja bruttokansantuotteen suhde. Liittovaltion velka on 30 prosenttia kansantaloudesta  ja korot  alhaalla. ”Nyt on aika investoida  infran rakentamiseen ja tarjota keskiluokalle  verokevennyksiä”, Trudeau sanoi.

Kuitenkin jos  provinssihallitukset otetaan  huomioon, Kanadan velkakuva synkkenee.  OECD arvoi  Kanadan julkisen velan  olevan 108 prosenttia kansantaloudesta ja  korkeamman kuin  kahdella kolmasosallaa kehittyneistä valtioista.  Taloustarkkailijat ovat kuitenkin  enemmän huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta  Kanadassa.

 

Mainokset
This entry was posted in Uncategorized by Juhani Niinisto. Bookmark the permalink.

About Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s