Pakolaiset yrittävät USA:sta Kanadaan ohi raja-asemien

Maaston kautta, ohi raja-asemien USA:sta Kanadan puolelle pyrkivien määrä on kasvanut. Tilanne johtuu  USA:n ja Kanadan välisistä sopimuksista. Maiden  ”Smart Border Action Planiin” kuuluvan sopimuksen mukaan pakolainen ei voi esittää turvapaikka-anomusta Kanadassa, jos saapuu virallisesti USA:n kautta. Mutta maarajan ylittäminen salaa ei tässä merkityksessä ole saapumista rajan takaa. Sopimuksessa mainitaan poikkeuksina muutamia suppeita ryhmiä, jotka voisivat käyttää raja-asemia.

Kiinnijääneitä ei palauteta USA:han. Tara Seel, liittovaltion poliisista Manitobassa kertoi Starille, että Emersonissa (Manitobassa)  otettiin helmikuun 2017 ensimmäisenä viikonloppuna talteen 21 maastorajan ylittäjää. Heidät vietiin paikalle raja-asemalle tekemään turvapaikka-anomuksensa.

Kanadaan nyt maaston kautta hakeutuvat ovat jo aiemmin USA:han saapuneita ja turvapaikkahakemuksen jättäneitä, jotka nyt arvelevat, etteivät saa turvapaikkaa, ja yrittävät poistua Kanadaan tekemään uutta. Joukossa on ollut myös jo siirtolaisstatuksen USA:ssa saaneita, jotka kuitenkin epäilevät tulevansa poistetuksi maasta.

Joukko kanadalaisia maahanmuuttolakimiehiä ja pakolaisten avustusryhmiä on esittänyt Kanadan hallitukselle, että Kanada jäädyttäisi sopimuksen presidentti Trumpin toiminnan takia. ”Safe Third Country” -sopimus tuli voimaan jo 2004.

Janet Dench, Canadian Council for Refugees -järjestöstä, sanoi maastorajan ylittämisen olevan näiden pakolaisten ainoa mahdollisuus.

Greg Janzen, Emerson-Franklinin kunnanvaltuuston puheenjohtaja sanoi rajanylittäjien määrän kasvaneen jo USA:n esivaalien aikoihin. “Ennen tänne ilmestyi neljä tai viisi koputtamaan yöllä asukkaiden ovia ja pyytämään apua. Nyt paljon enemmän”.

“Ensi viikolla sää lämpiää, ja määrä varmaankin nousee”, Janzen arveli.

Janzen sanoi kunnanvaltuuston tapaavan maahanmuuttoviraston (CBSA, Canada Border Services Agency) ja liittovaltion poliisin (RCMP) edustajia, jotta saataisiin aikaan toimintamalli   maastorajan yli tulevien käsittelylle.  Janzen huomautti tilanteesta aiheutuvan kustannuksia kunnalle.

Vaikkakin maarajaa ylitetään pääasiassa Manitobassa ja Quebeqissä, ongelma on alkanut näkyä Ontariossakin. Pakkasessa paleltumavammoja saaneita on hakenut hoitoa myös Torontossa paperittomia hoitavilta vapaaehtoisklinikoilta.

Paul Caulford, Toronton Community Volunteer Clinicsin johtaja, sanoi Satrille, että maahan tullaan mm  kuorma-autojen tavaratiloissa. Pakolaiset pudotetaan sitten syrjäisille alueille Torontossa, vähissä vaatteissa ja tietämättöminä, minne jatkaa. Caulfordin tapaamat tulijat olivat kaikki peräisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja olleet USA:ssa jo ainakin vuoden.

 

 

Mainokset
This entry was posted in Uncategorized by Juhani Niinisto. Bookmark the permalink.

About Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s