Uudet minimipalkat pelottavat Ontarion yrittäjiä

Ontarion hallitus on nostamassa  toukokuun työreformin mukaisesti  vähimmäispalkan lokakuussa nykyisestä  11.40 dollarista  parillakymmenellä sentillä.  Mutta tammikuusta 2018  minimipalkka on 14 dollaria  ja vuoden kuluttua 15.

 

Pääministeri  Kathleen Wynne   sanoo, että  neljännekselle provinssin työntekijöistä tulevat korotukset  antavat  palkansaajille ”mahdollisuuden  nauttia Ontarion talouskasvusta”.  Toisin sanoen, kasvun hyödyt eivät mene vain  liike-elämän pussiin. Kolmen viimeisen vuoden aikana  kasvu Ontariossa on ylittänyt kaikkien G7-maiden tason.

Yritysten etujärjestöt  ovat  tietenkin käyneet hyökkäykseen.  Ne sanoivat elokuun lopulla, että palkankorotus tulee aiheuttamaan keskiverto kotitaloudelle vuodessa 1300 dollarin  lisäkulun  ja  vaarantavan  185 000 työpaikkaa.

Kanadan ravintoloitsijoiden liitto  kertoi, että 95 prosenttia  omistajista  aikoo nostaa hintoja ruokalistoilla  ja 81 prosenttia aikoo vähentää ihmisiä.  Yli neljännes aikoi sulkea joitakin liikepaikkoja.

Ilmoittaessaan minimipalkkojen nostosta  Wynne  huomautti, että kolmasosa  Ontarion 6.6 miljoonasta palkansaajasta  on joutunut haavoittuvaan asemaan  uuden teknologian ja vähentyneen tavaratuotannon  takia.  Wynne nosti myös esille ”union jobs” -työpaikkojen vähenemisen.  Käsite on rajoittamattomaan ammattiliittojen edustusoikeuteen tottuneille suomalaisille  outo ja viittaa siihen, että ammattiliitot eivät yhä ole sallittuja kaikilla työpaikoilla.  Jos eivät ole, sen talon työsuhteet eivät ole ”union jobs”.

Viidentoista  Kanadan taalan  minimipalkka  vastaa  Albertassa   vuoden 2018 lokakuussa toteutuvaa minimipalkka.

Wynnen hallituksen uudistuksiin  Ontariossa kuuluu myös  samapalkkaisuus  osa-aikaisille  työntekijöille.  Oikeutta vuosilomaan  myös nostetaan.

 

Provinssin mukaan  puolet niistä työntekijöistä, jotka tienaavat alle  15 dollaria tunnilta ovat  25-64 -vuotiaita  ja enemmistö heistä on naisia.

Pääministeri Wynne  vihjaisia heinäkuussa, että  joitain tukitoimia olisi luvassa pienyrittäjille ja ravintoloille  tänä syksynä. Wynne ei ole kuitenkaan kertonut yksityiskohtia.

Korotukset iskevät  myös  suuriin elintarvikekaupan  ketjuihin.  Niissä  palkkataso  esimerkiksi kassahenkilöillä  on huono.

Kanadan suurimman elintarvikeketjun Loblawn  toimitusjohtaja Galen Weston manaili ”hyökkääviä palkankorotuksia”  ja varoitti säästötoimista, joilla  korotukset voidaan toteuttaa yritysten talouden puitteissa.

Toisen suuren elintarvikeketjun Metron  johtaja Eric La Fleche said sanoi viime viikolla, että elintarvikekaupalla  on liian vähän aikaa sopeutua uusiin palkkoihin. Hän sanoi useimpien Metron työntekijöiden palkan nousevan 32 prosenttia  18 kuukauden aikana.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s