Tuleeko Doug Fordista Kanadan Trump?

Ontarion  provinssihallituksen pääministeriksi  nousi  kesäkuussa 2018  populistinen konservatiivipoliitikko  Doug Ford.  Sukunimi  voi  lukijalla  ”soittaa kelloa”.  Doug on Torontossa  vuosikymmenen alussa  hallinneen värikkään pormestari  Rob Fordin veli.

Ero  äskeiseen  voisi  Ontariossa tuskin olla nyt suurempi.  Tähän saakka  hallitsi  liberaalihallitus, johdossaan  Katheleen Wynne, joka  edusti  monella  tapaa  arvoliberaaleja  kantoja  ja  on samasukupuolisessa  avioliitossa.

Yksi  uuden provinssi-premierin  näkyviä  vetoja on ollut  koulujen  sukupuoli- ja seksuaalikasvatuksen  opetussuunnitelman  kumoaminen.  Ontarion kouluissa  palataan kesälomien jälkeen  vuoden 1998  opetussuunnitelmiin,  tämän aihepiirin osalta.  Silloin ei  juuri mainittu homoseksuaalisuutta  eikä  samasukupuolisia  suhteita.    Koulujen sukupuoliopetuksen  uudelleenarviointi  oli  Fordin vaalilupauksia.

Opetusministeri Lisa Thompson ilmoitti koulujen seksiopetuksen ”palaavan siihen, mitä se oli  ennen liberaalipuolueen hallituksen  toteuttamia muutoksia”. ”We will be rolling back our  sex ed focus”, Thompson sanoi.

Arvokonservatiivisuuden  ja  arvoliberaaliuden  taistelu on ollut   tällä ja viime vuosikymmenellä  Kanadassa aika tasaväkistä.   Suomessa  elävä mediakuva ”kivasta eurooppalaisesta maasta  Pohjois-Amerikassa”  on väärä. 

Liittovaltion  tasolla   ennen Trudeauta  oli vallassa  konservatiivien Stephen Harper, joka hallitsi sekoituksella  uskontopohjaista arvokonservatismia  ja  uusliberalistista talouspolitiikkaa.   Harper nousi valtaan  mm luvaten, että  häntä edeltäneiden liberaalien aikana säädetystä   tasa-arvoisesta  avioliittolaista äänestetään parlamentissa uudelleen.  Laki kuitenkin pysyi  voimassa.

Doug Fordin keskeisiä vaalilupauksia  olivat  koulujen sukupuoliopetuksen uudelleenarvioinnin ohella  oluen saannin helpottaminen, sähkölaskujen pienentäminen ja  alemmat verot.

Ontarion alkoholilaki on ollut  aika tiukka.  Liberaalit toivat oluen  ”Beer Store” ja  ”LCBO”-myymälöistä  jo supermarketteihin, mutta Ford  sallii  nyt oluen myynnin ”kulmakaupoissa”

Ontariossa  kova konservativismi oli viimeksi vallassa 90-luvulla  Mike Harrisin ollessa premier.  Harris  mm säädätytti  lakeja, joilla  ammattiyhdistysten toimintaa  työpaikoilla  vaikeutettiin.  Vasta Wynnen liberaalihallitus  hieman lisäsi  ammattiliittojen edustusoikeuksia.

Ford  on tähän asti korostanut mielikuvaa  anti-elististisestä  poliittisesta johtajasta.  Tyypillisesti vaalikampanjan aikana hän heitti, kuinka  ”Toronton eliittiin tukeutuva”  Wynne  yritti  määrätä miten ”pohjoisessa”  ajatellan ja eletään.   ”Pohjoinen” tarkoittaa  yhtä hyvi suuria  keskiluokkaisia  esikaupunkeja  heti  vanhan Toronton ulkopuolella, kuin  ”Pohjois-Ontariota”, joka on osittain  kehitysaluetta.   Fordin  kielikuvissa   myös New Democrats -puolue,  käytännössä  suomalaisittain demarit,  voi yhtä lailla kuulua ”eliittiin”.

Laaja  aasialaistaustainen väestö on arvokonservatiivista  ja esimerkiksi  homofobinen  viesti  uppoaa heihin aika hyvin.

Doug Fordin menestys  Ontariossa antaa toivoa  liittovaltiotason konservatiiveille  arvokonservatiivisesta  aatetaistosta  Trudeaun   liberaaleja  vastaan  vuoden 2019  parlamenttivaaleissa.

Doug Fordin  twitter handle @fordnation  istuisi  sellaisenaan kansallisiinkin vaaleihin.  Donalf  Trumpin  tempaukset   USA:n presidenttinä   voivat  kuitenkin  haitata  Fordin kannatusta  arvokonservatistisen  ydinkannattajaryhmän  ulkopuolella.

 

 

 

i

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s