Politiikassa suomalaistaustalla – Megan Leslie putosi 2015 vaaleissa

Megan Leslie professori Varpu Lindströmin seurassa marraskuussa 2010, kun Leslie oli ensimmäinen Varpu Lindström Lecture -luentosarjassa. Takana professori Börje Vähämäki ja oikealle Lindströmistä Kanadan Suomalaisen Järjestön puheenjohtaja Elise Jokinen.

Viime  vuosien näkyvin suomalaistaustainen poliitikko Kanadassa on ollut  liittovaltion kansanedustaja Megan Leslie (NDP, Halifax).  Hän on myös  yksi puolueensa varapuheenjohtajista.

Leslie  kuitenkin menetti paikkansa lokakuun 2015 vaaleissa, osana vyöryä  liberaaleille.

Historiallisesti pisimmälle päässyt suomalaistaustainen  on Judy Erola, joka toimi mm ministerinä  Trudeaun aikana. Erola on aika ajoin edelleen esillä, kun media kaipaa Trudeaun ajan sisäpiirien muistelijoita.

Vuonna 2008  alahuoneeseen valittu  Leslie  oli – ja varmaan on yhä – NDP:n (New Democrats) tuoreita  voimia.  Leslien äiti on syntynyt  Suomessa  ja  Megan Leslie  opiskeli  kanadalaisten lakiopintojen ohella  vuoden  Tampereella.

NDP:n  johtoryhmään noussut  Leslie  oli viimeksi puolueen varjoministeri ympäristöasioissa (Environment Critic). Siinä roolissa hän mm ajoi voimakkaasti  pienten muovihiukkasten (microbeads) kieltoa  (esimerkiksi hammastahnoissa) ja  lopulta  Harperin hallitus  siihen suostui. Hän piti ilmastonmuutosta esillä ja mm vaati  selvityksiä  kadonneista alkuperäisasukasväestön naisista.

Hänen julkinen  profiilinsa ei  viittaa suomalaiseen taustaan.  Leslie on kuitenkin usein esiintynyt suomalaistilaisuuksissa ja kotikaupungissaan Halifaxissa ollut mukana myös  suomalaisten seurassa. Leslien nousu  2008 oli hieman hankalaa  Kanadan  vieläkin ”vasemmistoon” ja ”oikeistoon” jakautuneelle  suomalaiskentälle.   Vuosien mittaan  Leslie oli jo pidetty puhuja  myös ”kirkkosuomalaisten” leirin juhlissa,  mutta  vielä 2010  suurjuhlilla  Leslien  luento  oli  kummallisesti unohtunut  painetusta ohjelmasta

Megan Leslie nousi kansalliseen politiikkaan 2008. Hän syrjäytti Halifaxin keskustan vaalipiirissä jäsenäänestyksessä NDP:n puoluekoneen tukeman ehdokkaan. Macleans-lehti valitsi Leslien vuonna 2009 ”parhaaksi ensikertalaiseksi edustajaksi”. Vaaleissa 2011 Leslie uudisti paikkansa ja sai vaalipiirissään yli puolet äänistä, eikä vain siis suurinta äänimäärää.  Vuoden 2015 vaaleissa hän  jäi vaalipiirissään  toiseksi  liberaalien jälkeen,  ennen konservatiivien ehdokasta.

Nettisivusto  on osoitteessa http://www.meganleslie.ndp.ca

Marraskuussa 2010 Leslie oli ensimmäinen luennoitsija Toronton Canadian Friends of Finland –seuran perustamassa Varpu Lindström Lecture –sarjassa.  Kuva yllä  on tilaisuudesta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s